Dolandırıcı Alışveriş Siteleri Nasıl Anlaşılır?

Ürün satan internet sitelerinin dolandırıcı olup olmadığını anlama yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

İnternetin bilgi alma, eğlenme, iletişim kurma gibi bir çok önemli imkanlar sunmasının yanı sıra en ciddi imkanlarından biri de alışveriş yapma imkanı sunması. Günümüzde yüz yüze görüşüp alışveriş yaptığımız kişilere bile güven olmazken, hiç görmediğimiz, tanımadığımız bir yere, ürünü almadan para göndermek çok daha fazla güvenilmemesi gereken bir durum olması gerek. Sürekli paranoyak olup, internetin sunduğu cazip alışveriş imkanlarından korkmakta doğru değil. Bu yüzden alışveriş yapmayı istediğimiz internet sitesine para göndermeden önce bakmamız gereken bazı unsurlar dolandırılmamızı engelleyebilir.

Dandik Tasarım!

Bir çoğunuz görmüş ya da dikkat etmişsinizdir ki, bu penis büyütücü haplar (bi arkadaşım için baktım), 3 kuruşa 5 tişört, 40 küsür TL 'ye satılan 3 büyüklerin taraftar forması, piyasa fiyatının yarısına marka ayakkabı yada telefon satan sitelerin çoğu dandik ve basit bir tasarıma sahiptir. Genelde 1-2 saatte yapılabilinen, kısa bir süre önce kurulmuş, bir iki sayfadan oluşan, dinamik olmayan yani yorum giremediğiniz, üye olamadığınız ve bunun gibi işlemler yapamadığınız sitelerdir.

İçerik!

Ana sayfalarında kocaman yazılar ve resimlerle ürünü gözünüze sokarlar. Yalandan bilmem ne bakanlığından ve İsviçreli bilim adamlarından onay aldıklarına dair paintte yapılmış sahte belgeler gösterirler. Bir de kolpadan "ürünü aldım fil hortumu gibi oldu mübarek ...", "dün geldi elime, mükemmel çalışıyor" gibi saçma sapan, malum bölgelerinden uydurdukları sözde müşteri yorumları koyarlar.

İletişim ve Diğer Bilgileri!

İletişim sayfası yoktur. Varsa da sadece cep telefonu numarası ya da basit bir mesaj gönderme formu vardır. Adres, konum belirtmezler. Ticari sicil kaydı zaten yoktur, varsa da sorgulatmanız durumunda boş ya da alakasız bir şey çıkacaktır.

Telefon Numarası

Bu sitelere eklenen iletişim numaraları yüzde 99 oranında cep telefonu numaralarıdır. Sabit hat numarası vermezler çünkü sabit hat numarası için yerinin yurdunun belli olması gerekir, ki buda bir şikayette kişilere rahat ulaşabilmeyi sağlar. Verdikleri cep telefonu numaraları da GSM şirketlerinin bedavadan dağıttıkları kayıtsız yada başkasının üzerine kayıtlı olan cep telefonu numaralarıdır.

Ödeme Şekli

Yine çok ciddi bir oranda ödeme yöntemi olarak sadece havala/eft yolunu seçerler. Kredi kartı ile alışveriş imkanı sunmazlar. Çünkü kredi kartı ile alışveriş yapabilme imkanı sunabilmek için şirket olmak gereklidir. Şirket olduktan sonra adamlar kolay kolay dolandırıcılık yapamaz, yaparlarsa yakalanmaları çok daha kolaylaşır, o yüzden şirket kurmak işlerine gelmez. Aynı şekilde kargo şirketlerinin kapıda ödeme imkanını sunabilmeleri içinde kargocular kendisi için tahsilat yapacağı yerin şirket olma zorunluluğu koşmaktadır.

Fiyat

En dikkat çekici nokta budur. Zaten bir çok kişinin bunların tuzağına düşmesinin nedeni de budur. Özellikle cep telefonu, marka giyim ve aksesuarlar piyasa fiyatının yarısına hatta bazen çeyreğine bile satıldığı olur. Bu bariz bir şekilde o ürünün çakma olduğunu gösterir. 2 kuruş az vereyim diye kendinizi ve paranızı riske atmayın. Sonra o 3 kuruşluk ürün yarın öbür gün elinizde patlar ve aldığınız bu dersle yarın gidip 5 kuruşluk orijinal ürünü almak zorunda kalır ve o ürün için cebinizden çıkan ücret toplam 8 kuruş olur. (Lisedeki matematik hocam okusun bunu)

Orijinal bir ürün gümrükten vergi vermeden, kaçak olarak geçse bile piyasa fiyatının çeyreğine değil en fazla piyasa fiyatının 3'te 2'si civarında bir rakama satılır. Aksi halde bu ürün o marka tarafından üretilmemiş çakma yada çalıntı bir üründür.

Bedava Ürün

Bide belirtmeden geçemeyeceğim bedava ürün muhabbeti vardır. Denemeniz için bedava ürün yollamaktan bahsederler, sizden hiç para almayacaklarını söylerler, sende bedava diye atlarsın, sonra adres bilginizi ve diğer bilgileri alırlar, karşı ödemeli olarak kargo bir gelir, sanki Maldiv adalarından yollamışlar gibi kargo ücretinin 40 TL olduğunu söylerler. Ulan ürünün kendisi zaten 10 TL. Neyse ki kapıda uyanmanız durumunda ücreti ödemeyip ürünü almayarak bu dolandırma yönteminden yırtabilirsiniz. Tabi sıkıntı çıkmaması için ürünü teslim aldığınıza dair imzayı atmadan önce ödemeniz gereken kargo ücretini sormanızda fayda var.

Bir kişinin bile dolandırıcılara kanmasına engel olabilirsek ne mutlu bize. Aynı şekilde siz de bu yazıyı ve diğer dolandırma ile alakalı videoları paylaşarak kişilerin bilinçlenmelerini sağlayabilir ve dolandırılmalarına engel olabilirsiniz.

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanıyoruz. Detay için tıklayın
Kabul Et !