Mıknatıs Yöntemi
Altın madeni tek başına işlenemediği için farklı madenlerle karıştırılarak ticaret metası haline gelir. Altının saflığı da, kullanılan malzemedeki altın yoğunluğunu ifade etmek için oluşturulmuştur. Altın madeni manyetik olmayan bir madendir bu nedenle mıknatıs tarafından çekilmez. Mıknatısa tuttuğunuz altın, mıknatısla etkileşime giriyorsa gerçek olmayabilir.
Damga Yöntemi
Altının üzerinde yer alan damgaya bakmak da altının gerçek olup olmadığını anlama yöntemlerinden biri. Altın ürünün herhangi bir noktasında çok küçük olsa da marka patent damgası, üretici sertifakası ve ayar damgası gibi bilgiler bulunur. Nadiren de olsa marka patent damgası bulunmayabilir ancak ayar damgası mutlaka bulunmak zorundadır. Bu damgalar yoksa altın sahte olabilir.
Fiyat
Altın veya altın takılar için sunulan uygun fiyatlar tüketici için cazip olsa da almaya çalıştığınız altının fiyatı size ucuz geldiyse almak istediğiniz altın sahte olabilir. Altının fiyatı piyasa genelinde aynıdır. Herhangi bir satıcı bu fiyattan daha düşüğe satmaya çalışıyorsa güvenmemenizi tavsiye ederiz.
Isırma Yöntemi
Filmlerde sıkça gördüğümüz bir yöntemdir ısırma yöntemi. Altın, yumuşak bir madendir. Kolayca şekil alabilir. Pek sağlıklı ve satıcılar tarafından sevilen bir yöntem olmasa da altına dişinizle baskı oluşturduğunuz zaman dişinizin izi çıkıyorsa o altın gerçektir. Bunun dışında kullanılan geleneksel yöntemlerden biri de ses yöntemidir. Altını sert bir zemine attığınızda altın tok bir ses çıkartıyorsa gerçek olma ihtimali yüksektir. Sahte altınlar böyle durumlarda daha cılız bir ses çıkarır.
Seramik Yöntemi
Seramik bir tabağa altın ile çizik attığınızda oluşan çizgi siyahsa altın sahtedir. Oluşan çizgi altın rengindeyse altın gerçektir.
Altın gerçek mi değil mi anlamak için çeşitli yöntemler olsa da siz yine de güvenilir yerlerden altın almak yoluna gidin.