Sahte Nike Ayakkabı Nasıl Anlaşılır?








Nike ayakkabılar dünyanın en popüler ürünlerinden ve bu yüzden de sahtekârların baş hedefi. Satın alırken uyanık olmazsan eve gerçeği yerine bir çift sahte ayakkabıyla dönebilirsin. Neyse ki sahte ürünle kazıklanmamak için dikkat edebileceğin bir dizi özellik var.


İnternette Nike ayakkabı satıcılarını araştır. İnternet’ten Nike alırken çok ama çok dikkatli ol. Fiziksel ürün önünde olmadığı için, bütün paranı sahte bir ayakkabıya yatırıyor da olabilirsin. Sahte bir ayakkabı almaktan kaçınmak için şunları yap:
Herhangi bir şey almadan önce web sitesinin puanını ve hakkında yapılan yorumları oku. [1] Olumsuz yorumlar satıcının güvenilir ya da saygın olmadığının bariz bir işaretidir. Bununla birlikte bazı siteler yalnızca “iyi” yorumları göstermeyi seçiyor, o yüzden dikkatli ol. Satıcının adını üçüncü parti bir arama sitesine girerek arat ve hakkında yazanları kendi sitesinden değil, oradan oku.

Dolandırıcılıklar karşısında korunduğundan emin ol. Bazı İnternet siteleri, satıcı üçüncü parti biri olsa bile müşterileri için iade politikası sunuyor. İade garantisi, satın aldığın Nike ayakkabılar sahte çıkarsa seni paranı kaybetmekten koruyor.

Nike ayakkabıların gerçek fotoğraflarını değil de katalog fotoğraflarını kullanan satıcılara ihtiyatla yaklaş. Bu fotoğraflar daha çok göz okşayabilir ama İnternet’ten ayakkabı alırken aradığın şey bu değil. Evde çekildiği her yerinden belli olan bir fotoğraf, ayakkabının gerçekten var olduğunu gösterir ve ayakkabının durumunu fotoğraftan görebilirsin.
Satıcıyla bağlantıya geçerek ayakkabıların, tarihi ya da fotoğrafın gerçekliğini kanıtlayan bir başka nesneyle fotoğrafını çekmesini isteyebilirsin. Örneğin, satıcıya ayakkabının fotoğrafını bugünkü gazetenin yanında çekmesini söyleyebilirsin.

"Özel," "varyant" (alternatif tasarım) ya da "numune" Nike ayakkabı olduğu iddia edilen ayakkabılardan sakın. Gerçek Nike numuneleri erkeklerde yalnızca 42, 43 ve 44; kadınlarda 37,5 ve çocuklarda 35 numara olacak biçimde üretilir. Ayrıca Nike ayakkabılarda “özel” ya da “varyant” modeller yoktur.

Satıcının tüm mallarına bak. Sebebi nedir bilinmez, sahteciler 42 numara ayakkabıyı ya da 46 numara ve üstünü genelde satmıyorlar.

Üretimden kalkmış eski Nike ayakkabıları her boyda bulmak neredeyse olanaksızdır. Eski model bir Nike ararken stokunda bundan 200 tane bulunduran bir siteye rastlarsan, muhtemelen hepsi sahtedir.

Normal fiyatından çok daha ucuza satılan Nike ayakkabılardan uzak dur. Ayakkabı ya sahtedir ya da defolu.

Genellikle, yarı fiyata satılan bir Nike ayakkabı çok büyük olasılıkla sahtedir. Ayakkabı sınırlı üretim ya da eski bir modelse mantıklı bir indirim gerçekleşebilir.

Satıcı, ayakkabıya astronomik bir fiyat belirleyip sonra pazarlık yapmana izin vererek fiyatı komik denecek bir düzeye indirebilir. Dikkatli ol çünkü ayakkabı fiziksel olarak önünde durmadığından, durumunu ve hatta var olup olmadığını bile doğrulayamayacaksın.
Teslim süresine bak. Eğer ayakkabıların gönderilişi 7 ila 14 gün sürecekse muhtemelen sahte ayakkabıların bilinen bir kaynağı olan Çin’den ya da uzaklardaki başka bir ülkeden geliyordur.
Nike ayakkabıları internetten satın alacaksan en iyisi doğrudan şirketin kendi web sitesinden ya da Nike bayilerinden satın alman.

Resmi çıkış tarihinden önce satışa sunulan ayakkabıları alma. Resmi çıkış tarihinden önce satılan ayakkabıların sahte olduğu neredeyse kesindir.

Bu ayakkabılar yakında piyasaya sürülecek bir tasarıma benzeyebilir ama büyük olasılıkla o modele çok benzeyecek şekilde yapılmış sahtelerdir. Ürünlerin çıkışından önce çekilmiş fotoğrafları, daha orijinalleri satışa sunulmadan önce sahtelerinin üretilmesine olanak tanıyor ve nice insan, ayakkabıyı herkesten önce alma telaşıyla tuzağa düşüyor.

Nike ayakkabılarının orijinalliğini doğrula. Beğendiğin ayakkabıları bulunca orijinal olup olmadıklarını doğrulayacak adımlar at.
Ayakkabıları Nike firmasının ya da güvenilir bir satıcının sitesinden orijinal ayakkabıların fotoğrafıyla karşılaştır.
Satıcıdan ayakkabıların orijinalliğini kanıtlamasını iste. Daha fazla bilgi almak için tedarikçilerinin iletişim bilgilerini de talep edebilirsin.


Ambalajı incele. Çoğu sahte Nike ayakkabı orijinal Nike kutusunda gelmez. Onun yerine ya şeffaf naylona sarılmıştır ya da hiç kutusu yoktur.
Birçok sahte Nike’nin kutusu alelacele yapıştırılmıştır ve gerçek Nike kutusu kadar sağlam değildir.

Ayakkabıların durumunu gözden geçir. Eğer geçmişte benzer Nike ayakkabıların olduysa yenileriyle karşılaştır. Eğer iki çift arasında çarpıcı bir kalite farkı varsa yeni ayakkabılar muhtemelen sahtedir ve birkaç gün içinde parçalanıp elinde kalabilir.
Gerçek Nike ayakkabılar daima sahte olanlardan daha yumuşaktır. Sebebi de hakiki deriden yapılmış olmasıdır; sahtelerdeyse poliüretendan yapılmış suni deri kullanılır.

Sahte Nike ayakkabıların iç tabanında üretim sürecinden kalma, gözle görülür noktalar vardır. Gerçek Nike’lerde bunlar bulunmaz.

Bağcıkları kontrol et. Gerçek Nike ayakkabılarda genelde bağcıklar tüm deliklerden geçirilmiştir. Sahtelerde ise çoğu zaman her iki delikten biri atlanmıştır.

Ayakkabı kutusundaki ve her ayakkabının içindeki etikette yer alan SKU (stok numarası) kodunu karşılaştır. Orijinal Nike ayakkabıların her çiftinin SKU numarası, kutunun üstündeki SKU numarasıyla aynıdır. Eğer böyle bir rakam bulunmuyorsa ya da bunlar eşleşmiyorsa muhtemelen ayakkabılar sahtedir.
Ayakkabının dilindeki etiketi kontrol et. Sahte Nike üreticileri genelde ayakkabıların içinde eskiden kalma ölçü etiketlerini kullanırlar. Örneğin, bu model Nike tarafından ilk olarak 2010’da üretildiği halde, sahte bir ayakkabının etiketinde 2008’de tasarlandığı yazılı olabilir

Ayakkabıları dene. Çoğu sahte Nike ayakkabının tabanı plastik gibidir ve yere sağlam tutunmaz; oysa gerçek Nike’lerde BRS 1000 kauçuk taban kullanılır.
Çoğu sahte Nike spor ayakkabının ölçüsü üstünde yazdığı gibi değildir. Bunların kalıbı genelde yarım numara daha küçüktür ve ayakkabılar gerçek Nike’lerden bariz biçimde daha dardır. Aynı Nike ayakkabıyı bir de güvenilir bir mağazada deneyerek aradaki farkı daha isabetli biçimde belirleyebilirsin.

Sahte Nike satan mağazaları ya da satıcıları Nike firmasına e-posta atarak bildir. Bu, gelecekte başkalarının da sahte Nike almasını önleyecektir.
Elindekinin gerçek bir Nike olup olmadığını doğrulamana yardım etmeleri için, Nike mağazası çalışanlarından yardım iste. Ne yazık ki Nike üçüncü parti satıcıların ya da yetkili olmayan mağazaların sattığı ayakkabılardan sorumlu değil. O yüzden ayakkabıyı değiştirmeyecek ya da para iadesi yapmayacaklardır.

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanıyoruz. Detay için tıklayın
Kabul Et !