Sanal Dolandırıcılara Karşı Bilinçli Olun

İnternet ortamında bulunan kötü niyetli kişiler kimi zaman sosyal medya mecralarında sahte hesaplarla, kimi zaman aslını taklit eden sahte web siteleri ile kimi zaman tıklanan zararlı bir “link” ile kimi zaman da e-posta ile karşımıza çıkabiliyor. Kullanılan yöntemler farklı farklı olsa da bu tür tuzağa çeken içeriklerden korunmanın yolları aynı. İnternet dolandırıcılarının kullandıkları yöntemler her geçen gün değişse de, doğru bilgi, yeterli dikkat ve bilinçli kullanım ile bu tür olumsuz olayların önüne geçmek mümkün.

Herhangi bir internet sitesinin arama motorlarında ilk sıralarda yer alması o sitenin her zaman “güvenilir” olduğu anlamına gelmez. Güvenilir bir internet sitesinde, özenle hazırlanmış “Hakkında” ve “İletişim” bilgisinin yanı sıra kullanıcılara yeterli ve doğru bilgiler sunan içerikler olmalıdır.

Sosyal medyada yayılan özellikle bilinirliği fazla olan internet sitelerini taklit eden, sahte adreslere ve mobil uygulamalara tıklayarak her hangi bir işlem yapılmamalı, kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.

Çoğu zaman sahte adresler, orijinallerinden bir harf veya bir sayı farkı ile dolaşıma sokulur. Bu yüzden bir linke tıklamadan önce adres dikkatlice incelenmelidir.

İnternet sitelerinin “https” protokolüne sahip olması, bağlantının şifrelendiğini gösterir ve bilgilerin 3. kişilere sızdırılması büyük ölçüde engellenmiş olur.

Özellikle sosyal medya platformlarında giderek yaygınlaşan tıklama dolandırıcılığı yani “Oltalama- Phishing” saldırılarından korunmak için güvenilir olmayan-şüpheli linklere tıklanmamalıdır.

İnternet ve sosyal paylaşım ağlarında; para kazanmayı vadeden, hediye-ödül kazandığınızı iddia eden ve bu yüzden sizden para talep eden veya size para-hediye teklif edenlerden uzak durulmalıdır.

İnternet ve sosyal medya ortamlarında sıkça kullanılan sosyal mühendislik, insanın duygusal dikkatsizliğinin, eğilimlerinin, zaaflarının kullanılması yolu ile gerçekleştirilmektedir. Dikkatli ve sorgulayıcı olunmalıdır.

Dolandırıcı Zaaf

İnternet ortamında ve sosyal medyada karşılaşılan zararlı içerik, kimlik hırsızlığı ve kişisel verileri çalmaya yönelik hesap ve internet adreslerini ihbar edip resmi kurumlara bildirmek vatandaşlık görevidir. Bu tür içeriklerin, paylaşımların ve sahte hesapların şikayet edilmesi kontrol mekanizmalarının daha hızlı harekete geçirilmesi açısından da son derece önemlidir:

Sosyal medya platformlarında yayınlanan sahte hesaplar, zararlı içerikler paylaşım yapıldığı sosyal medya ortamının şikayet seçeneklerini kullanıp bildirim yapılarak içeriğin çıkarılması, hesabın kapatılması sağlanabilir.

İnternet ortamında sosyal medyada karşılaşılan yasal olmayan zararlı içerikler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yürütülen İnternet Bilgi İhbar Merkezi’ne https://www.ihbarweb.org.tr bildirilebilir.

Kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, bilgi güvenliğine yönelik tehdit oluşturan içerikler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi internet sitesine (USOM, TR-CERT) https://www.usom.gov.tr/ihbar-bildir.html ihbar edilebilir.

Vatandaşlar, İnternetin bilinçli, güvenli ve etkin bir şekilde kullanılması amacı ile kurulmuş ve bu ortamlarda bulunan sorunlara çözümler sunan “İnternet Yardım Merkezi’ne” https://www.internetyardim.org.tr/ başvurabilirler.

İnternet kullanıcılarını internetin zararlı içeriklerinden büyük oranda korumak için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hayata geçirilen, Güvenli İnternet Hizmeti http://www.guvenlinet.org/ tercih edilebilir.

Kaynak

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanıyoruz. Detay için tıklayın
Kabul Et !