Opera vs Mozilla Firefox! Hangi tarayıcı daha iyi?

Opera ve Mozilla Firefox tarayıcıları özelleştirme ve gizlilik konusunda kullanıcılara birçok seçenek vaat ediyor. Bu özellikler her iki tarayıcıyı farklı alanlarda birbirinin önüne taşıyor. İçeriğimizde Opera ve Mozilla Firefox’un sunmuş olduğu özellikleri detaylı bir şekilde inceleyerek 5 maddede karşılaştırdık.


Opera mı daha iyi? Mozilla Firefox mu?

Reklam engelleyici

Opera‘nın kendi bünyesinde bir reklam engelleyici eklentisi yer alıyor. Oldukça da iyi bir performans gösteriyor. Eklenti tüm reklam seçeneklerini engellemekle kalmıyor aynı zamanda size kendi kurallarınızı oluşturma seçeneği sunuyor. Örneğin tercih ettiğiniz siteleri beyaz listeye ekleyerek reklam göstermelerine izin verebilirsiniz.


Mozilla tarafında ise reklam engelleyici gibi bir eklenti bulunmuyor. Bu durumda tercih edebileceğiniz bir yaklaşım var. Tarayıcınıza üçüncü taraf bir reklam engelleme uzantısı kurabilirsiniz. Böylece üzerinde çalıştığınız iş reklamlar tarafından engellenmemiş olur.


İki tarayıcıyı da reklam engelleme konusunda karşılaştırdığımızda Opera‘nın önde olduğunu görüyoruz. Çünkü dışarıdan üçüncü taraf bir eklenti kurmak yerine tarayıcının kendisinin sunması daha güvenilir bir yaklaşım.


VPN desteği

VPN kaynaktan hedefe veri aktarımı konusunda güvenli ve şifreli bir geçiş sağlıyor. Yanı sıra coğrafi koşullarla engellenen içeriklere de erişmenize olanak tanır. Bu konuda Opera reklam engelleyicide olduğu gibi yine benzer bir yol izledi ve tarayıcısına VPN aracını ekledi. VPN’e tek bir tıklama ile erişebilir ve istediğiniz konumdan bağlantı sağlayabilirsiniz. Kullanılan toplam veri, tarih ve saat gibi birtakım ek bilgileri de görüntüleyebilirsiniz. Bu VPN gizli modda bile kullanılabiliyor. Böylece internet aleminde daha gizli dolaşabiliyorsunuz.


Firefox cephesine baktığımızda tarayıcının yerleşik bir VPN hizmeti barındırmadığını görüyoruz. Yine de iyi bir VPN arayışı içerisine girerseniz üçüncü taraf eklentiler sayesinde kurabilirsiniz. Sonuç olarak baktığımızda bu konuda da Opera‘nın Mozilla Firefox karşısında üstünlük kurduğuna şahit oluyoruz.


Çapraz cihaz desteği

Cihazlar arası desteğe sahip olmak artık lüksten ziyade bir gereksinim haline dönüştü. Tüm verileri senkronize etmek ve içeriğe tüm cihazlardan erişim sağlayabilmek iş akışı verilerini kolaylaştırıyor.


Opera hesabıyla giriş yapıldığında yer imleri, geçmiş şifreler ve kayıtlı verilerinizin bağlı olduğu tüm cihazlarda kolayca erişilebiliyor. Bunun üzerine Opera’nın sunduğu My Flow özelliği de ek bir kolaylık sağlıyor. Seçenek sayesinde hesabınıza giriş yapmadan resim, video, bağlantı ve notlar gibi farklı dosya türlerini kolayca paylaşabiliyorsunuz.


Mozilla Firefox tarayıcı verilerini farklı cihazlar arasında senkronize etmenize olanak tanıyor. Hesabınızla oturum açtıktan sonra cihazlarda yer imleri, ayarlar, veriler ve açık sekmeler gibi yerlere erişebiliyorsunuz. Her iki tarayıcı da her ne kadar çapraz cihaz desteğiyle gelse de Opera, My Flow özelliğiyle Mozilla Firefox’un önüne geçiyor.


Özelleştirmeler

Çoğu kullanıcı tarayıcının stok olarak sunduğu temaları değiştirmeyi tercih ediyor. Bu konuda kullanıcı arayüzünde ince ayar yapmaktan bireysel tarayıcı bileşenlerinde değişiklik yapmaya kadar denenecek çok şey bulunuyor.


Opera en özelleştirilebilir tarayıcılardan birisi olarak biliniyor. Bu iddiayı haklı çıkarmak için de açıkçası elinde birçok sebep var. Temaları değiştirmekten farklı duvar kağıtları arasında geçiş yapmaya hatta sosyal medyanıza ve anlık mesajlaşma uygulamalarınıza erişmeye kadar birçok seçeneği bir tık ötede tutuyor.


Mozilla Firefox yukarıdaki özelliklerin dışında doğrudan Pockets üzerinden gelen haber akışları ve makaleleri de görüntülüyor. Ayrıca kullanıcılara başlık çubuğu, menü çubuğu ve yer imleri araç çubuğu üzerinde ince ayar yapma seçeneği sunuyor. Bunun dışında mağazadan ek temalar da indirebilirsiniz.


Bu alanda kesin olarak bir kazanan belirlemek zor. Opera kullanıcıya tüm arayüzü özelleştirme seçeneklerini sunarken Mozilla Firefox büyük ölçüde bireysel tarayıcı bileşenlerini değiştirmeye odaklanıyor.


Hız ve performans

Bu faktör pek düz sayılarla açıklanabilecek bir terim değil. Ancak hız bir kullanıcının tarayıcı hakkındaki genel kararını verdiği en önemli etmenlerden birisi.


Bu faktörü en sona koymak daha mantıklı duruyordu ve biz de en sonda değerlendirmeye karar verdik. Çünkü bu noktada Opera‘nın sunduğu çok sayıda özelliği belirtmek gerekiyor. İşlevlerin çoğu doğrudan tarayıcı tarafından oluşturulduğundan bu günlük kullanımda Opera’yı biraz daha yavaşlatıyor.


Mozilla Firefox yüksek ve kapsamlı kaynak kullanımlarına etkili bir şekilde dayanmayı başardı. Tarayıcının reklam engelleyici ve VPN‘den yoksun olması en azından bu konuda Mozilla için bir nimet diyebiliriz. Bu nedenle Opera’nın birçok yerleşik seçeneğe sahip ve hantal Chromium‘a dayanması onu tarayıcının kaynak tüketimini iyi yöneten Firefox karşısında daha yavaş duruma düşmesine yol açıyor.


Opera vs Mozilla Firefox: Sonuç

Burada tarayıcı endüstrisindeki tanınmış iki tarayıcı arasındaki karşılaştırmamızın sonuna geldik. Opera özelleştirmeler ve sunduğu özelliklerle rakibini geride bırakırken Mozilla Firefox gizlilik ve hız alanlarında öne çıktı. Firefox size ne kadar sıkı gizliliği tercih ettiğinizi belirleme seçeneği sunarken Opera, My Flow ve Crypto-Currency özelliklerini sunuyor.


Sizin Mozilla Firefox ve Opera hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Sizler hangi tarayıcıyı tercih ediyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.


Kaynak için tıklayın.

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanıyoruz. Detay için tıklayın
Kabul Et !