EYT ile birlikte kıdem tazminatı almaya hazırlanan emeklilerin gündeminde hesaplamalar yer alıyor. Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken sadece ödenen ücret değil çalışana düzenli olarak sağlanan yol parası, yemek parası, düzenli olmak şartları ikramiye ödemeleri de dikkate alınıyor. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır. Çalışanlar emekli olması durumunda kıdem tazminatını alabiliyor. Peki emekli olunca ne kadar kıdem tazminatı alırım? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte, detaylar…
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Kıdem tazminatı hesaplanırken öncelikli olarak çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir. Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile son aldığı brüt ücret (yol, yemek, diğer yan ödemeler) ile çarpılır. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılarak hesaplanır. Ortaya çıkan tutardan %0, 759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar çalışana kıdem tazminatı olarak ödenir.
Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmez. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 15 bin 371 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam ocak ayında yeniden hesaplanacak.
KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?
Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor.
Çalışanın kendi isteği ile ayrıldığı durumlarda kıdem tazminatı alınamıyor.
Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gerekiyor.
Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor.
Çalışan, emekli olduğunda kıdem tazminatını alabiliyor.