Cardano ADA coin nedir, nereden ve nasıl alınır?

Cardano, dünyanın ilk uçlar arası denetimli blockchainidir. ADA coin Cardano’nun yerel tokenidir. Cardano’dan sorumlu kar amacı gütmeyen vakfı, protokollerini yayınlanmadan önce gözden geçirmek için Edinburgh Üniversitesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü de dahil olmak üzere dünya genelinden çeşitli üniversitelerden akademisyen ve bilim adamlarının katılımıyla bir ağ oluşturdu. Yani Cardano, akademik bir çalışmanın ürünüdür.

Cardano nedir?

Cardano, Proof of Stake tabanlı, ölçeklenebilir ve güvenli üçüncü nesil blockchain akıllı sözleşme platformudur. Birinci nesil bir para birimi ve ikinci nesle ait olan Ethereum’un ölçeklendirme problemlerini geliştirdiğini iddia eden üçüncü nesil bir kripto para birimi ve akıllı sözleşme platformudur.

ADA, birlikte çalışabilir, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir bir bilimsel felsefe ve araştırma ürünüdür.

Cardano nasıl çalışır?

Cardano’nun mimarisi iki katmandan oluşuyor. Yerleşim veya Hesap Görme (hesaplar veya bakiye katmanı) ve Kontrol Katmanı (hesaplama katmanı).

Yerleşim katmanı, ADA ekosisteminde değer transferini kolaylaştıran platformun yerel para birimi olan ADA coin Cardano’nun evi durumundadır.

Kontrol Katmanı, Cardano’nun akıllı sözleşmesinin yapılacağı yerdir.

Tüm güncellemeler ve gelişmeler uygulamadan önce hakemliğe sahiptir. Ayrıca, ADA KMZ protokolü ile Proof of Work tabanlı Sidechains’i de destekliyor.

Cardano’nun Ethereum’dan farkı nedir?

Önemli Cardano ve Ethereum farklılıkları şunları içerir:

Konsensus mekanizması

Saniye başına işlem (TPS) / Verim

Mevcut piyasa değeri

Programlama dili

Uzlaşma Mekanizması

Bilindiği üzere consensus mekanizması blockchain’in tek bir veri değeri veya ağın tek bir durumu üzerinde nasıl bir anlaşmaya varıldığını ifade eder.

Ethereum’da fikir birliği, Bitcoin’in kullandığı aynı model olan “Proof of Work- İş Kanıtı” (PoW) adlı bir mekanizma ile elde edilir.

Cardano ADA coin nedir, nereden ve nasıl alınır?

PoW, consensusa ulaşmadan önce kriptografik denklemleri çözmek için enerji yoğun bilgisayar madencileri gerektirir. PoW’un merkezi olmayan ve güvenli bir consensus mekanizması olduğu kanıtlanmıştır.

Cardano’da konsensüs, “Ouroboros” olarak adlandırdığı “Proof of Stake” (PoS) adlı bir mekanizma ile sağlanır.

Bu sistemde, bilgisayar madencilerinin matematiksel denklemleri çözmesi gerekmez. Bunun yerine, ağ katılımcıları ağı güvence altına almak ve bunun için ödüller kazanmak için ADA coini kullanır.

Saniyede İşlem (TPS) / Verim

Ethereum bugün itibariyle, her işlem yaklaşık 16 saniye sürecek şekilde saniyede yaklaşık 15 işlem yapabilir. Ethereum’un Ethereum 2.0’daki PoS’a geçişi ile Ethereum’un iş hacminin önemli ölçüde artması bekleniyor.

ADA bugün her işlem yaklaşık 20 saniye sürecek şekilde saniyede yaklaşık 250 işlem yapabilir.

Cardano’nun iş hacmi de gelecekte ADA yan zincirlerinin uygulanmasıyla önemli ölçüde artacak.

Programlama dili

Ethereum, kurucuları tarafından geliştirilen Solidity adlı kendi üst düzey programlama dilini kullanır.

Solidity, karmaşık akıllı sözleşmelerin geliştirilmesini sağlayan bir Turing tam akıllı sözleşme programlama dilidir.

ADA, Hasutell programlama diline benzeyen ancak değerlendirilmesi daha kolay olan Plutus adlı kendi üst düzey akıllı sözleşme programlama dilini kullanıyor.

Geliştirme Hızı

Ethereum, geliştirme açısından hızlı hareket eden bir proje, Cardano ise araştırmalara harcanan çok zaman alan yavaş ilerleyen bir projedir.

Öte yandan Cardano’nun birçok araştırma makalesi var ve hala ürününü inşa ediyor. DappRadar’a göre, Ethereum’un üzerinde 1795 dapps bulunurken Cardano’nun henüz dapp’ı bulunmuyor.

Ancak, Cardano’nun gelişimin çok daha erken bir aşamasında olduğunu unutmayın, ancak yine de açıkça tartışabileceğimiz bir fark.

Cardano, Ethereum’dan iyi mi?

Cardano’nun Ethereum’a göre daha iyi bir stake mekanizması olduğunu söyleyebiliriz. Cardano kurucusu Charsles Hoskinson, Cardano’nun piyasada en güvenli, en sağlam kodlara sahip olduğu iddiasında.

Cardano ne zaman kuruldu?

Cardano projesi 2015 yılında başladı ve 2017 yılından tamamlanarak lansmanı yapıldı.

Cardano’yu kim kurdu?

Cardano ADA blockchain projesi 2015 yılında Colorado merkezli bir teknoloji girişimcisi ve matematikçi Charles Hoskinson tarafından kavramsallaştırıldı ve kuruldu.

Charles Hoskinson kimdir?

Charles Hoskinson Cardano ADA blockchainin kurucusudur. Hskinson, daha önce Ethereum’u kurdu, Bitcoin Vakfı’nın eğitim komitesinin kurucu başkanı ve 2013’te Kripto Para Araştırma Grubu’nu kurdu.

Bununla birlikte, Hoskinson merkezsizleşmeye değer veren ve eğitim, araştırma ve uygulama yoluyla ana kripto para birimi ve blockchain teknolojisini getirmeye kendini adamış bir kripto para birimi Evangelisti.

2015 yılında Charles Hoskinson ve teknoloji girişimcisi Jeremy Wood, Cardano protokolünü oluşturmak için bir blockchain teknoloji yenilikleri şirketi olan Input Output Hong Kong’u (IOHK) kurdular.

Cardano’yu geliştiren üç kuruluş:

Input Output Hong Kong (IOHK)

Cardano Vakfı

Emurgo

Cardano coin – yol haritasında neler var?

Cardano yol haritası beş aşamada yapılandırılmıştır:

Byron – Vakıf (2017-2019)

Shelley – Merkezsiz (2017-2020)

Goguen – Akıllı Sözleşmeler (2017-2020)

Basho – Ölçeklendirme (2019-2020)

Voltaire – Yönetişim (2018-2020)

Sosyal medyada Cardano

Cardano’nun twitter üzerinde 155 binden fazla takipçisi var. Bu sayının oldukça yüksek olduğunu söylememiz lazım. Yien grubun Facebook hesabının da 25 binden fazla üyesinin olduğunu belirtelim.

ADA coin nedir?

ADA, tamamen açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir blockchain platformu ve kripto para birimi projesi olan Cardano’nun tokenidir.

ADA coin nasıl kazanılır, nasıl alınır?

Cardano ADA coin elde etmenin iki yolu vardır. Ya kripto para madenciliği de denilebilen proof-of-stake yaparak ADA coin kazanmak ya da bir kripto para borsasından satın almak.

ADA coin nereden alınır?

Cardano (ADA) eşler arası (P2P) olarak satın alınabilir ve satılabilir, ancak Cardano satın almanın, satmanın veya ticaretinin en popüler yolu kripto para borsalarıdır.

ADA’yı kripto para birimi veya fiat ile aşağıdaki borsalarda satın alabilirsiniz. Borsalarda fiat (USD vs) ile para yatırmanız, Bitcoin veya Ethereum satın almanız ve ardından ADA satın almak için BTC veya ETH kullanmanız gerekecektir.

HitBTC – BTC, ETH, BCH, USDT

Kraken – BTC, ETH, EUR, USD

Binance – BTC, ETH, USDT, USDC, TUSD, BUSD, USD, BNB

UpBit – KRW, BTC

Huobi – BTC, ETH, USDT, KRW

OKEX – BTC, ETH, USDT

KuCoin – BTC, USDT

Cardano madenciliği Poof of Stake ADA’nın platformunun kalbi, kripto paraları çıkarmak için Proof of Stake protokolünü kullanan bir algoritma olan Ouroboros‘tur.

Protokol, enerji kullanımını ve yeni kripto para üretme süresini azaltmak için özelleştirilmiştir.

Cardano Ouroboros nedir? nasıl çalışır?

Ouroboros Cardano’ya ait bir proof-of-stake algoritmadır. Tipik bir Proof of Stake algoritmasında, maksimum stake miktarına (veya en yüksek sayıda tokena) sahip nodelar bir blok zincirinde işlem blokları oluşturur.

Ancak Ouroboros algoritması algoritmayı farklı şekilde uygular.

Geniş bir düzeyde, aşağıdaki gibi çalışır. Ouroboros, fiziksel zamanı, sabit zaman dilimleri olan yuvalardan oluşan dönemlere ayırır.

Yuvalar fabrikadaki çalışma vardiyalarına benzer. ADA’da, yuvaların kapsadığı zaman aralığı değişir ve algoritma içinde değiştirilebilir.

Dönemler dairesel bir şekilde çalışır: biri bittiğinde, diğeri çevrimiçi olur.

Her zaman diliminin, zaten para üreten paydaşlar veya nodelar tarafından seçilen bir slot lideri vardır.

Slot liderleri, ADA blok zincirine eklenecek işlem bloklarının oluşturulmasından ve onaylanmasından sorumludur.

Bir dönemde bir işlem bloğu oluşturamazlarsa, bir sonraki slot lideri bir sonraki dönemde başka bir atış yapar. Belirli bir dönemde en az yüzde 50 veya daha fazla blok üretilmelidir.

Slot liderleri tarafından üretilen bloklarla yapılan işlemler girdi onaylayıcılar tarafından onaylanır.

Protokolün yürütülmesinden sorumlu olan ise ikinci paydaş grubudur. Belirli bir dönemde bir ila birden fazla birden fazla destekçi olabilir ve bunların seçimi staking’e dayanır.

Tarafsız sonuçlar sağlamak için seçim sistemi iki giriş için yapılandırılmıştır. Birincisi çok partili bir hesaplama sistemidir.

Ağ içindeki bir dizi paydaş, “koin atma” nın dijital eşdeğeri olan bir hesaplama yapar ve sonuçlarını birbirleriyle paylaşır. İkinci girdi, servetin veya hissenin dağılımıdır.

Daha fazla stake yapan (veya daha fazla tokena sahip olan) nodelar, slot liderlerinin seçilme olasılığını arttırır.

Ouroboros ayrıca, paydaşlara sunulan teşviklerin türü ve biçimindeki diğer algoritmalardan da farklıdır. Proof of Work algoritması madencilere kripto para ve işlem ücreti şeklinde ödüller sunar.

Ancak Ouroboros algoritmasının tasarımı kripto paralara büyük bilgisayar gücüne yapılan yatırımlar üzerinden kullanılabilirlik ve işlem doğrulaması için teşvikler sağlıyor.

Ekonomik ödüller de üç paydaş arasında bölünmüştür: girdi onaylayanlar, çok taraflı hesaplama paydaşları ve slot liderleri.

Cardano (ADA) nasıl saklanır?

Cardano (ADA) çok çeşitli güvenli, güvenilir ve saygın kripto para cüzdanlarında saklanabilir.

ADA saklamak için en iyi cüzdanlar şunlardır:

Daedalus (Resmi cüzdan, masaüstü)

Yoroi Wallet (web, mobil)

Defter Nano S (donanım)

Atomic Wallet (masaüstü, mobil)

Exodus Wallet (masaüstü, mobil)

Yukarıdaki cüzdanlara ek olarak, Cardano (ADA) diğer birçok kripto para cüzdanında da saklanabilir.

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanıyoruz. Detay için tıklayın
Kabul Et !